Sexmarkedet krymper


Et år etter at forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester dukket opp, så har sexmarkedet krympet betydelig. Først noen lovfakta:

  • Det ble fra første januar 2009 innført forbud mot å kjøpe seksuelle tjenester i Norge.
  • Forbudet gjelder også i utlandet, for norske statsborgere og personer som bor i Norge.
  • Sexkjøp kan gi bøter opp til 25.000 kroner eller fengsel inntil seks måneder.
  • Salg av sex er ikke straffbart.

Pro Senterets egne tall viser at det er 20 % færre som selger sex på annonsemarkedet nå. I tillegg er det klart færre gateprostituerte, og spesielt i Oslo. Leder av Stopp-prosjektet i Oslo politidistrikt, Harald Bøhler er klartalt

Markedsmekanismene fungerer også på dette området. Når kundene må strekke seg lengre og risikerer mer, går etterspørselen ned. Både kunder og prostituerte må nå jobbe hardere for virksomheten. De prostituerte klager over dårlig marked og færre kunder.

Leder av tilsvarende prosjekt i Bergen, Are Sangolt, har også sitt å si:

Jeg håper at aksjonene fører til holdningsendringer hos norske menn.

Prosenterets talskvinne Liv Jessen som har vært imot loven, innrømmer:

Halvparten av de gateprostituerte i Oslo forsvant etter sexkjøpforbudet. Mange har trolig dratt til andre land i Europa. […] – Det er en positiv effekt av loven at flere av de norske har sluttet. Loven tvang flere av dem som kunne slutte, til å ta det valget.

I Trøndelag er en stygg sak under opprulling, og en albansk jente forteller hvordan det var å være sexslave for 500 menn:

Jeg var sex-slave for 500 trønderske menn. Hun ble lurt til Norge og stengt inne i leiligheter i Trondheim. Nær 500 menn hadde sex med henne før hun klarte å rømme. Nå lever hun i skjul etter å ha vitnet mot menneskehandlerne som tvang henne til prostitusjon. Gråtende tar Hanna imot kunder for ikke å bli mishandlet på andre måter. Hun frykter å bli drept. Bakmennene kjenner hennes slekt i Albania og truer også med at de vil skade dem hvis hun ikke følger ordre i Norge. “Hvordan reagerte mennene som kjøpte sex, når du gråt?” “De reagerte ikke. Kundene bryr seg ikke om jentene, de er ikke mennesker, de ser ikke hvem du er. Kanskje snakker de til deg. Forteller hvor kjedelig kona deres er hjemme, at hun ikke er med på sexlekene deres. Jeg fikk beskjed av bakmennene om å smile. Så jeg skjulte tårene ved å løfte hodet inn mot veggen.” Hanna får tårer i øynene. Hanna ser på meg, hever plutselig stemmen: “Naboer må da ha hørt noe? I Albania, hvis noen gråter, da kommer de og spør om noe er galt. I Trondheim kom ingen. (http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1117985.ece)

Til slutt en oppsummering:

Og fremdeles så er det noen som vil ha den gamle loven tilbake?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: