Hensynsløse debattanter


Det er med vantro jeg leser kommentarene som hagler inn på ymse nettsteder i dag, etter at Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hajazi holdt pressekonferanse. Skjellsord som naiv, idiot og hykler hagler.

Ettersom jeg selv har jobbet som journalist, så vet jeg at det enkelte ting som ikke er lov i henhold til norsk lov.I Vær varsom plakaten (som ikke er norsk lov, men retningslinjer for pressen) kan man lese følgende:

«4.6. Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.»

I diskrimineringsloven § 5 forbud mot trakassering, står det:

Trakassering på grunnlag som nevnt i § 4 første ledd er forbudt. Med trakassering menes handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende eller ydmykende.

Traume

Vi snakker her om mennesker som utvilsomt har opplevd traumatiske ting,og selv om de tar seg sammen til å være med på en pressekonferanse, så er det ingen som vet noen ting som helst om hvor store, psykiske skader Espen, Randi eller Nidal har fått.

«For at et psykisk traume skal finne sted må personen oppleve en situasjon som oppfattes som svært ubehagelig og overveldende, gjerne med trussel om død eller om alvorlig skade. Det er vist at for at et psykisk traume skal kunne oppstå, må hendelsen strekke tilstrekkelig ut i tid til å kunne prege personen. Det er derfor vanligere med psykisk traume etter f.eks. tortur enn ved en fallulykke el.l, selv om begge kan innebære alvorlig trussel om død.

Traumatiske opplevelser fører til at deler av erfaringen om hendelsen ikke blir tilgjengelig for bevisst bearbeiding. Dette innebærer at personen kan ha fullstendig eller partielt hukommelsestap ang. hendelsen.» (http://no.wikipedia.org/wiki/Traume)

De trenger ro og fred og tid med familie og venner nå.

Kriseterapi

Det disse tre menneskene trenger aller mest nå, er å tilbringe tid med familie, kjære og kjente. Og så bør de få tilbud om fri kriseterapi. Jeg håper samtidig at de ikke kommer over diverse smakløse kommentarer som mennesker uten empati og folkeskikk har skrevet. Og jeg håper i grunnen også at diverse media velger å slette de verste innleggene, for ordene kan direkte ramme personene som er omtalt eller deres pårørende på en svært stygg måte.

Reklame

19 kommentar to “Hensynsløse debattanter”

 1. yoyoyos Says:

  Wow. Du lever jo virkelig opp til stereotypen om at blondiner er dumme, naive og godtroende. Anbefaler deg å lese denne…

  http://www.document.no/2010/06/dramaturgi.html

 2. Ali Mahmud Says:

  For guds skyld hvordan kan du si noe sånt? Er du helt blind? Har du ikke noe logikk?

  Bare så på fakta før du tar en side i denne konflikten.

  – Hvis dette var hjelpeforsyninger, hvorfor trenger man 600 mann?
  – For å få mest mulig forsyninger renger man en lastebåt ikke passasjerbåt med 600 mennesker? For å få dette frem trenger man maks en manskapp på 30 personer, pluss tolker. Men ikke 600 personer..
  – Har du vært i Gaza? Bare se på bilder fra markeder der, de har jo mye større utvalg av grønn saker og sånt der enn vi har i Norge. Nød? Hallo….
  – Bare hør med Røde Kors hvordan de planlegger sine hjelpesendinger før de setter i gang. Det er mye plannleging som skal på pass, tillatelser og sånt. Hvorfor gjør de det? Tja fordi for dem så er det mest viktig å få frem nødhjelp i tide, IKKE brytte en blokade eller hva det måtte være…
  – Hvis disse folka hadde som mål å få frem hjelpeforsyniger tror du de ikke ville prioritert det, also la israelere kontrollere det. Også samme faen hvem som er rett så lenge hjelpeforsyninger kommer frem til folk som trenger det. Er ikke dette som er hele poenget her? Ikke gjøre noe motstand la dem kontrollere det og få dette til det palestinsk folk fortest mulig. Er ikke dette mest logiske ting å gjøre når man skal hjelpe folk i nød?

  Som du ser så er ikke jeg etnisk norsk men jeg klarer å se på fakta uten å ta en side her. Fordi det er det det handler om. Hvis de hadde det som mål å frem hjelpeforsyninger så finnes det også andre kanaller. Røde kors har ingen problemer å levere dette til palestinere. Bare ring å hør med dem før du gjør deg noe menning her. Vær så snill lær deg å tenke selv, resonere frem til sannheten – og ikke gjøre det som kan være politisk riktig. Takk.

 3. annakathrine Says:

  Hvilke kanaler var det du påsto var åpne? Har du fått med deg at Gaza er under blokade?

 4. Ali Mahmud Says:

  Som sagt ta kontakt med Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner som leverer mange lastebiler med hjelpeforsyninger hver eneste dag. Har hørt at du er en lærer, da burde også kunne gjøre hjemmeleksa di og undersøkt litt rundt. Hvor vanskelig er det å ta opp telefonen og finne ut litt mer spesielt hvis du var journalist før som du sier.

  Jeg har flere beskjente som jobber som lastebilsjafører der. Som sagt undersøk litt først før du gjør en mening og hører på media og andre som har personlig agenda i dette.

  Igjen, det er ingen blokade så man lar kontrollere det man har som hjelpeforsyning. Hvir vasnkelig er det? På samme måtte på flyplassen hvs du ikke lar deg kontrollere, hva tror du kommer til å skje. Gjør det f.eks i USA og prøv å slå en betjent mens du gjør det.

  Unasett hvis det hjelpeforsyninger som er målet så har de fått tilbud om å få det inn på vannlig måtte. Som tusenvis av tonn hjelpeforsyninger hvert måned.

  Jeg må gjenta meg her, undersøk litt selv først. Dra på grensen til Gaza om det er nødvendig så får du se hvor mange lastebiler går den veien hver eneste dag. Det er ikke noe hokus pokus også.

 5. Ali Mahmud Says:

  du har forsatt ikke svar på spørsmålene jeg stilte deg i første innlegget.

  • annakathrine Says:

   Når du innleder med at jeg må være blind og mangle logikk. så mister jeg lysten til å svare. Det er en svært dårlig måte å prøve å få i gang en diskusjon på. Likevel skal jeg svare deg.

   – 600 mennesker eller 60, spiller det noen rolle? Dette var en protestaksjon, og alle disse menneskene ville vise hva de mente symbolsk. Det er akkurat som i demonstrasjonstog det – jo flere som deltar, jo kraftigere symboliserer man det man kjemper for.

   – Jeg har ikke vært i Gaza, men haugevis av artikler i media forteller meg noe annet enn det du gjør. Og så husker jeg meget vel hva Mats Gilbert fortalte da han var der. Har du glemt det?

   – Røde Kors får gjennom masse nødhjelp sier du? Bare tøv. Gaza er under blokade, og den hjelpen Israel har sluppet gjennom, er en liten brøkdel i forhold til hva som er sendt.

   – Hallo? Gaza er under blokade!!! Har du i det hele tatt forstått det?

 6. Jonas Says:

  Oh please,

  Hvordan i alle verden skal du få folk til å følge loven til lovens bokstaver?

  Veit du hvor mange som kjører for fort på E18 og E6? Det er MANGE! Hvis man tar alle blir det mange som mister lappen, og økonomien ramler.

  Skal man begynne å ta ord fra folk vill du miste samfunnet. Dette er et sammfuns problem, ikke noe som en lov kan stoppe (eller Vær Varsom plakaten heller).

  Dette er et nytt samfunnsproblem hvor mange har stemmer som kommer på ett sted (det hetter internet), hvis man skal starte å kontrollere internet etter lovens lange arm, da må 25% av norges befolkning være internet-politi og overtredelser være en kjapp bot på samme måte som fartsbøter.

  Men jeg er ikke enig med deg. Jeg synes ytringsfrihet skal gi folk en måte å diskutere, men media i seg selv må være bias-løs.

  – Jonas

  • annakathrine Says:

   Så det er liksom helt greit det å fornærme folk som er i sorg eller krise?

   • Jonas Says:

    Jeg sier ikke det.

    Jeg sier at du skal ikke si hvem som har lov til å si hva. Jeg synes også at det er opp til offerets familie om de vil lese det eller ikke. Du kan ikke passe på at en person KAN lese hva du sier eller ei. Det blir feil.

    Hvis du sier hva du syner, men ikke lyver. Kan du si hva du vill. Men hvis vi snakker om media er det noe annet. Men ikke en diskusjontråd, da skal du bare følge nettstedes regler. Hvis de har regler som skal værne offre, ok. Men hvis ikke, da skal du kunne si hva du vill.

    Du bryter ikke loven.

   • annakathrine Says:

    Ok. Men det har altså skjedd at privatpersoner har blitt dømt for hva de har sagt i aviser kommentarfelt. Da fikk riktignok både avisen og bøllen klaps på fingrene, men man står som privatperson ansvarlig for sine ord også.

   • Jonas Says:

    Jeg kan gi et eksempel.

    Hva vis din mor døde, så hadde jeg hørt fra en venn (eller noen andre på internet) at hu var en tyv. Så hva vis jeg hadde sagt det på db.no’s komtentar felt? Min informasjon var riktig for meg.

    Hva man sier er kanskje ikke korrekt i fakta, men man kan ikke løpe rundt å skjekke alt når man diskuterer noe.

    Men hva vis jeg hørte at en av soldatene som var såret hadde voldtatt en person før han ble skadet og sa det på db.no’s kommentarfelt og det ikke stemte. Er det min skyld at jeg fikk propaganda informasjon?

    Det er sånn propagande begynner. Men hva hvis jeg sa at den sårede soldaten var en drittsekk men ikke sa hvorfor jeg synes det, men min grunn var at han hadde voldtatt noen, er det min skyld?

    Hvor går linjen? Skal man være ansvarlig for alle sine ord? Er det derfor man ikke kan gå på internet, fordi man KAN få propagande inn i hodet? Må man dobbel (eller trippel) skjekke alt?

    Trur du en dommer virklig hadde dømt noen fordi de hadde feilinformasjon eller hadde blitt fortalt propaganda?

    Du kan bestemme selv hvor linjen går.

    – Jonas

 7. jusstudent Says:

  vær varsom flakaten er IKKE norsk lov. dette er interne presseetiske regler vedtatt av norsk presseforbund. at du har jobbet som journalist og ikke vet dette er for meg uforståelig. kun stortinget kan lage lover. det har ingen juridiske konsekvenser å bryte vær varsom plakaten.

  mvh
  jusstudent

 8. Helenkat Says:

  Enig med du Anna, mennesker som har opplevd traumatiske ting som dette bør spares for ufine kommentarer fra debattanter uten folkeskikk.

  Det er faktisk uavhenging av om de burde vært på båten eller ikke, hvorfor båten dro dit blah blah. Det er en annen diskusjon.

  Men når jeg vet hvilken type mennesker som var på båtene, virker det klart for meg at dette ikke var noen hostile invasion. Det var hjelpesendinger. Og mennesker som ville hjelpe. Ikke krige.

 9. Ali Mahmud Says:

  «Jeg har ikke vært i Gaza, men haugevis av artikler i media forteller meg noe annet enn det du gjør. »

  Det er vell nøkkelfrasen…. hele kommentaret gikk jo på at du skal lære å tenke selv, undersøke litt selv først. Du sier jo selv at dine meninger er basert på det du leser i norske media. Dette sier jo alt. Hvis du leser nyheter på andre språk og i andre land så får du en helt annen bilde av saken. Men du er vel ikke interesert i helhetlig bilde. Og da snakker jeg ikke om israelske media, de er like fulle av propaganda som norske medier er, bare at det går andre veien. Målet her er å tenke selv, du må se en helhetlig bilde, du må kunne se sammenheng i det hele. Stille kritiske spørsmål, dette er også noe norske journalister burde gjøre. Tyrkia? Hvorfor Tyrkia? Hvilken politisk situasjon som er i Tyrkia nå? Men for å kunne tenke logisk så må man ha visse kunskaper om de forskjellige landene, tidligere konflikter osv. Det er nok der det stopper for deg 🙂 Tenk selv igjen, palestinere kommer ikke til å tjene på dette.

  Har du forresten sett at hamas vill ikke ha denne nødhjelpen som disse «fredsaktivistene» kom med? Eller du bare ignorer det? Du gjør nok det.

  Har du lest det libanesiske journalisten sa? Han var med skipet…

 10. thomaslg Says:

  Ali Mahmud: Jeg vil anbefale deg å lese palestinsk media om du vil se hva som faktisk skjer i Gaza og på Vestbredden for tiden. Ma’an News er et fint sted å begynne ( http://www.maannews.net/eng/Default.aspx ). I Israel er Haaretz reflekterte.

  Den ulovlige blokaden er fordømt av blant annet Amnesty International og FN. Amnesty sier at 4 av 5 i Gaza er avhengig av nødhjelp, likevel slipper Israel inn kun SMÅ andeler av hva som er nødvendig. De har heller ikke fått lov til å bygge opp hjemmene sine igjen, siden byggemateriale visstnok kan misbrukes av Hamas. Det samme gjelder koriander, makaroni, ketchup osv osv – ulovlig. Kun enkelte utvalgte varer er lov, og de kommer kun i begrenset mengde. Folket på Gaza sulter, mange lever på gata, 60% er mindreårige, og en stor andel av disse mindreårige lider av alvorlige krigstraumer etter Gaza-krigen.

  Du kan kanskje si at Hamas tjener på å IKKE ta imot nødhjelpa. Men det var ikke derfor de stoppet denne nødhjelpen på grensa. Grunnen til at de gjorde det, var fordi Israel prøvde å fremstille seg selv som humane mens de sendte kun 20% av nødhjelpen, – Hamas forlanger at hele lasten kommer fram OG at alle aktivistene løslastes fra Israelske fengsle. DA tar de imot, slik at Israel kan få godte seg i media…

 11. abrebloggen Says:

  Randi Kjøs har så mange traumer at hun er villig til å sette seg på første båt til Gaza!!!!!!! Vær snill å slutt å skriv om politikk. Kanskje du burde skrive om mote eller sko eller nosånt?! Kanskje skrive om den nye sex in (eller and) the city-filmen? Orker ikke blondiner som er så blåøyd at alt gårt over huet på en…

  • annakathrine Says:

   «Orker ikke blondiner som er så blåøyd at alt gårt over huet på en.»

   Og jeg orker ikke menn som er så full av seg selv at de ikke ser skogen for bare trær.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: