Gjennomsnittsalderen i Gaza er 17 år


Gaza har en befolkning som består hovedsaklig av unge, fattige mennesker. Gjennomsnittsalderen er 17 år. Likevel mener Israel at blokade, bombing og isolasjon er veien å gå for at de selv skal føle seg sikre som nasjon.

Allerede i januar 2009 fortalte Mads Gilbert via BBC, CNN og norske media, om hvordan Israels bombing av Gaza i hovedsak rammet barn, kvinner og sivile. Akkurat den dagen han ble intervjuet fra Shifa-sykehuset (se video nedenfor) hadde kun to palestinere av de flere hundre som hadde ankommet sykehuset, vært motstandsfolk.

Derfor kunne man med trygghet fastslå at Israel sin politikk slettens ikke rammer bare terroristene, men hovedsaklig uskyldige, lenge før Freedom Flotilla staket ut kursen sin. En kan vanskelig forestille seg hva det gjør med et folk å ha så mye død, terror og vold rundt seg. Norske soldater som har vært i Irak, Libanon, tidligere Jugoslavia eller Afghanistan skjønner dog nok hva det kan gjøre med psyken, for de klager på at de ikke får tilbud om behandling i Norge etter hjemkomst.

Norske soldater får ikke ettervern.

I skrivende stund er båten Rachel Corrie på vei inn til Gaza for å forsyne befolkningen med hardt tiltrengt nødhjelp. Israel har gitt fredsaktivistene fire advarsler, og de blir nok bordet om ikke så altfor lenge. Aktivistene på sin side vil ikke stoppe, for de vil ikke lenger bare sitte passivt å se på at Israel bryter både internasjonal lov og Genevekonvensjonen. Israel tilbyr dem å komme til Ashbod-kaia, slik at israelske myndigheter får kontrollere lasten. Aksjonistene på sin side, vil ikke det. Da faller nemlig en stor del av hensikten med turen bort – nemlig at de vil bryte blokaden av Gaza.

Hvem har rett?
I media raser debatten. Folk som er pro-Israel, oppsummerer omtrent slik:

Palestinere er et utspekulert folkeslag som gladelig ofrer sine barn i kampen mot Israel. Når palestinere blir drept, så er det deres egen feil. De vil det faktisk selv, slik at de skal få sympati fra verden, og dessuten treffe alle sine jomfruer oppe hos Muhammed og Allah.

Men det stopper ikke der, for hvis israelere dør, så er det selvsagt de utspekulerte, onde palestinerne sin skyld det også. Man kan være glad for at disse debattantene ikke jobber med diplomati. De hadde nok uansett neppe fått jobb i Midt-Østen som fredsmeglere.

En palestinsk familie i det de passerer en av bygningene truffet av israelske raketter på Gazastripen romjulen 2008. Merk det det palestinske barnet som i følge mange norske debattanter fortjener å dø.

Konservativt styre
Israel styres i dag av meget konservative politikere. Myndigheter som tror at hardt mot hardt er veien å gå. Gleden var derfor stor da jeg leste av Knesset-medlem og parlamentarikeren Hanin Zuabi var med på Freedom Flotilla. Det ble dessverre dårlig mottatt av innenriksminister Eli Yishai, som truer med å frata henne statsborgerskapet. Men er det ikke nettopp nytt man må begynne å tenke?

Israelske partier uenige i Palestinaspørsmålet
I Israel er det flere parti som tar avstand fra Benjamin Netanyahu og hans måte å styre landet på, blant annet Meretz. Det er et Venstreparti som går inn for israelsk tilbaketrekking tilgrenser fra før 1967-krigen. Meretz støtter opprettelsen av en palestinskstat og vil redusere de religiøses makt i det israelske samfunnet. Og så har man Balad; et israelsk-arabisk parti, som søker kulturelt selvstyre for arabere og støtter en palestinsk stat. At Den forente arabiske liste støtter opprettelsen av en palestinsk stat, er nok ingen bombe. Sist men ikke minst, har vi det israelske Arbeiderpartiet som vil fortsette forhandlingene med palestinerne, selv om volden ikke opphører.

Det politiske partiet Meretz ønsker tilbaketrekking av Israels grenser til slik det var før 1967-krigen.

Forandring kan komme
Sånn sett er det mange politiske krefter i Isarel om jobber for det samme som fredsaktivistene som prøver å bryte blokaden. Ergo er det ikke naivt å tro at konfliktnivået i Midt-Østen kan minske i fremtiden. Dessuten kommer det ikke forandringer uten at man drømmer. Man kan jo håpe på at Israel omsider gir etter for internasjonalt press, og setter seg ved forhandlingsbordet igjen. Eller så får man håpe at israelere flest tar et klokere politisk valg neste gang de skal gå til stemmeurnene.

Reklame

Én kommentar to “Gjennomsnittsalderen i Gaza er 17 år”

  1. skyggen Says:

    Bildetekst: «Merk det det palestinske barnet som i følge mange norske debattanter fortjener å dø. »

    Hvor har du det fra?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: