Statsøkonomer får stryk!


TORSTEIN DAHLE synes det er absurd at man ser investeringer i eksempelvis skolesektoren som tapspost, mens investeringer i petroliumssektoren bare er positive. (Foto: Anna Kathrine Eltvik)


– Hvis økonomene som måler effektiviteten i Norges barnevern hadde vært ansatt i privat sektor, hadde de fått sparken. På Høgskolen hadde de fått stryk!

Den anerkjente siviløkonomen og Rødt politikeren vet hva han snakker om, for hovedområdet han jobber med ved institutt for Økonomiske og administrative fag på Høgskolen i Bergen, er regnskap og skatt.

Barna redusert til produktenheter
Myndighetene har nettopp besluttet å gjennomføre store kutt i Norges barnevern, og hardest går det ut over Vestlandet som må kutte hele 134 millioner kroner innen 2010. Statistisk tallanalyse ligger til grunn for beslutningen.
– Da staten bestilte denne tallanalysen av barnevernet, sto det ikke noe i bestillingsverket om at man skulle snakke med verken brukerne eller de som jobbet med dem. Hvordan går det på den måten an å måle kvaliteten i barnevernet, undrer Torstein Dahle.
– På denne måten så produserer barnevernet først og fremst oppholdsdager, ikke lykkelige barn. Barna blir redusert til produktenheter.

Ekvivalenskalkulasjon
Dahle gjorde også rede for at statsøkonomene benytter seg av ekvivalenskalkulasjon, og dette er helt i strid med elementær bedriftsøkonomisk kunnskap:

«Divisjonskalkulasjon (og ekvivalenskalkulasjon) benyttes bare når det produseres ett produkt (vare eller tjeneste), eller det er flere produkter i en ensartet produksjonsprosess.» (Aage Sending, studierektor ved BI.)

Ved å bruke ekvivalenskalkulasjon når man skal analysere omsorgstjenester i offentlig sektor, tar man ikke hensyn til at brukerne ikke er innbyrdes ensartet.
– Alle som jobber med omsorg vet at brukerne er meget forskjellige. Man har meget ressurskrevende brukere, sykehjemspasienter, psykisk utviklingshemmede, fysisk funksjonshemmede, mennesker med psykiske lidelser og eldre hjemmeboende som får hjemmehjelp, forklarer Dahle.

Fatale statistikker
Norge er av Barne- ungdoms- og familieetaten (BUF) delt opp i fem landsdeler. Da de skulle gå gjennom økonomien, samlet de inn talldata fra hver landsdel. Deretter ble landsdelene satt opp mot hverandre, og Vestlandet kom dårligst ut av alle. Men da sier man ingenting om at verken Oslo kommer under region Øst, eller Trondheim inn under region Midt-Norge. Oslo og Trondheim har nemlig egne budsjett. Således blir region Vest sammenlignet med regioner som på langt nær har like stor storbyproblematikk. Dette er fatalt for Bergen og Stavanger. Så er det da også i disse to byene at både barnevernsledere, ansatte og brukere har varslet at det betyr krise.
– Dette skyldes et uverdig politisk spill. Nå bør det komme en samstemt og kraftig protest mot å kutte de 134 millionene. Så må barnvernet styrkes, ikke svekkes, både statlig og kommunalt, sier Dahle.

PÅ BILDET ser vi fra venstre: Torstein Dahle (Rødt), Helene Bank (fra Velferdsstaten, se http://www.velferdsstaten.no), Fanny Voldnes (Fagforbundet) og Oddny Miljeteig (SV).

Når tall blir politikk
Alle foredragsholderne på konferansen var enig i at de ikke ville ha lønnsomhetsbasert styringssystem for BUFetat eller offentlig sektor i det hele tatt.
– Hvis en klarer å differensiere størrelsen på forskjellige ungdommers problemer, vil da en slik økonomisk styringsmåte være legitim, spurte Stein Rage fra BUFetat Bergen.
– Det er en feil tilnærming, svarte Dahle.
– Når mennesker arbeider med andre mennesker, så blir produkttilnærming helt feil. Man prøver å standardisere en type arbeidsoppgave som ikke lar seg standarisere, ettersom behandlingsbehovet varierer fra menneske til menneske.

De tillitsvalgtes rolle
Jan Morten Andvensen, tillitsvalgt i Helse Fonna, ville vite hvordan tillitsvalgte på lokalt plan kunne påvirke, når man bestemte så uansvarlige ting sentralt, og Oddny Miljeteig fra SV svarte for hele panelet:
– Fantastisk viktig spørsmål, ettersom staten driver en finurlig og voldsom disiplinering av tillitsvalgtapparatet. Mange forteller at arbeidsgiverne driver et rått løp, og presser hovedtillitsvalgte til å ikke mene noe. Mitt råd er å uttale dere, uansett om det passer seg eller ikke, og ikke være redde for kverulantstempel!

Reklame

2 kommentar to “Statsøkonomer får stryk!”

  1. Gamlerik Says:

    Dahle er en utrolig bra fyr. Det er på høy tid med et oppgjør med denne skyggesiden av det såkalte sosialdemokratiet. Å kreve en nogenlunde effektiv drift av staten betyr ikke at man er militant stalinist. Ap klarer jo ikke å gjennomføre et eneste prosjekt uten å gå 100% over budsjett og det er skammelig. Stryk!

  2. annakathrine Says:

    Jepp! Det er temmelig vilt hvordan alle etater har blitt. Pengene er i større og større grad på vei bort fra brukerne og folk som jobber med brukerne, til en tung administrasjon. Er det noe dette landet ikke trenger, så er det flere papirflyttere! Samtidig blir det i omsorgssektoren helt feil å bruke termer som lønnsomhet. Hvordan skal det kunne lønne seg å hjelpe mennesker i nød? På de områder, må man bare betale det det koster.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: