Det fotball-VM ikke viserHalvparten av befolkningen i Sør Afrika lever under fattigdomsgrensen. Apartheid er avskaffet, men klasse- og raseskille lever likevel i beste velgående.

Landet står foran enorme utfordringer, men bildene vi ser i media viser ikke akkurat det.

15 000 mennesker stuet bort
Ettersom fotball-VM også gir Sør-Afrika en enorm markedsføringsmulighet, er landet interessert i å gi et best mulig bilde av seg selv ovenfor de besøkende. Derfor har man stuet bort 15.000 mennesker i den konsentrasjonslignende brakkebyen Blikkiesdorp.

Beboerne deler på vann og sanitetsanlegg. De færreste har dusj, og takene er fulle av hull som slipper vinterregnet inn.

Blikkesdorp herjes daglig av vind og vær på den flate sletta ikke langt ifra den støyende, nye kjempeflyplassen – Afrikas tredje travleste. Flere beboere betegner brakkene som «verre enn under apartheid». (Kilde: Dagbladet)

Avstengt fra omverdenen i brakkebyen, får ikke de fattige menneskene lenger muligheten til å tigge til seg en slant til livets opphold.

Fotballfest
De bildene som folk sannsynligvis vil huske best fra fotball-VM kommer til å ha lite med landets mindre priviligerte mennesker å gjøre. Hverken myndighetene i Sør-Afrika eller FIFA er interessert i det. Men så er da også sør-afrikanere flinke til å lage lyd og stemning, og sørger på den måten for at verden får et positivt bilde av landet. Og vel og bra er det, til tross for at landet virkelig står foran store utfordringer sosial- og kriminalpolitisk. Det er bare å håpe at en i ettertid ikke glemmer de som kjemper sine daglige kamper utenfor fotballarenaene.

Noen fakta
* Femti mennesker blir myrdet hver dag.
* Hele 5.5 millioner av landets innbyggere er bærere av HIV-smitte. * Tusen mennesker dør av AIDS hver dag.

Reklame

2 kommentar to “Det fotball-VM ikke viser”

  1. abrebloggen Says:

    Savner mer info+bilder om Blikkiesdorp for å gjøre dette innlegget litt mer spennende å lese. Et lite google søk ga mye resultater 😉 Men interessant!

  2. annakathrine Says:

    Takk for tips. Det er en god ide å finne mer stoff og bilder, så jo at det lå en del ute på nettet fra engelskspråklige mediakanaler, så jeg skal prøve å få det til. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: