EU? Au au…


Rekordmange nordmenn er mot medlemskap i EU. Det viser Sentios nye måling, utført for Klassekampen og Nationen.

Det største skiftet finner man blant Høyrevelgere. Mens bare 36 % sa nei i mai, sier hele 61 % nei nå.

Tyskland kontra Hellas
Pengeunionen har gjort det mye vanskeligere for landene å takle gjeldskrisen. Professor Kalle Moene har uttalt at et land som Hellas ville hatt stort utbytte av å kunne devaluere valutakursen sin, slik at eksportvarene deres hadde blitt billigere å kjøpe for andre. Men medlemskap i EU, umuliggjør dette, og det eneste grekerne kan gjøre, er å skjære ned på velferdsgodene.
Det blir paradoksalt at to så forskjellige land som Hellas og eksempelvis Tyskland, må følge samme valutapolitikk. Det er to land med svært ulik konkurranseevne og næringsstruktur, men det tar man ikke hensyn til.

Frankrike og Tyskland vil disiplinere
Som om ikke ovenstående er nok, så vil også Frankrike og Tyskland straffe de land som ikke følger budsjettreglene. (Kilde: Dagens Næringsliv, 14.06.10.) Budsjettsyndere vil rett og slett miste stemmeretten sin. At EU er et demokratisk organ, blir da bare en illusjon. Noen hevder at det er uenighet mellom Frankrike og Tyskland, men dette avviser forbundskansler Angela Merkel totalt:
– Alle viktige avgjørelser er forberedt og tatt i fellesskap.
Det er verd å merke seg at hun omtaler føringene som hun og Sarkozy har blitt enige om, som demokratiske avgjørelser tatt i samstemmighet, men folk som vet at EU består av 27 land, kan betimelig begynne å klø seg i hodet nå.

Katastrofalt for Norge
Det hadde vært katastrofalt for Norge å bli medlem i EU. Vi hadde ikke lenger hatt kontroll over vår økonomi i like stor grad, da EU i stor grad ville styrt olje- og fiskepriser. Norge svelger allerede en del kameler gjennom EØS. EUs helseministre har eksempelvis nettopp besluttet at det skal være full frihandel innenfor helsesektoren. Det betyr at pasienter kan shoppe helsetjenester hvor de vil, uten at det blir forhåndsgodkjent, men hjemlandet må likevel betale regningen. I Norge har man alltid forfektet at alle bør har lik rett til like god legebehandling, men slik EU har lagt det opp, så vil ikke det skje i praksis. Er det kanskje på tide å revurdere hele EØS-avtalen?

Rene, kapitalistiske føringer
Det er heller ikke bra for de fattigste at EU nå nekter skattefritak for frivillige gaver. I pressemelding fra ESA, kommer det frem at man ikke vil tillate at ordningen med skattefritak for gaver gitt av enkeltpersoner til humanitære og andre frivillige organisasjoner «fordi det bryter med reglene for fri kapital». Samtidig er det jo nettopp den frie bevegelsen av kapital som har ført så mange EU-land ut i økonomisk krise.

Milliardæren Øystein Stray Spetalen mener at politikernes krisepakker til syvende og sist vil føre til kapitalismens undergang.


Øystein Stray Spetalen spår kapitalismens undergang
I intervju med Dagens Næringsliv, avslører Spetalen at han ikke lenger tror på kapitalisme som system:

Kjendisinvestoren Øystein Stray Spetalen mener 0,01 prosent av befolkningen i Vesten stikker av med alle pengene. Og at hele det kapitalistiske systemet er i ferd med å bli ødelagt, som et resultat av at de som har gjort feilinvesteringer slipper å ta regningen, ifølge Dagens Næeingsliv.

– Det aller verste er kanskje de redningspakkene vi ser nå i 2010. Disse bare forverrer situasjonen, sier han til avisen.

– Hvor lenge kan vi opprettholde et samfunnssystem hvor 0,01 prosent av befolkningen stikker av med hele gevinsten, spør han. Og hvorfor skal man gi redningspakker for å opprettholde dette systemet? Jeg skjønner ikke noe av dette, sier Spetalen.

Som en konsekvens langer han ut mot politikerne.

– Over hele Vesten har politikere surret seg inn i enten oljefond, aksjeinvesteringer eller obligasjonslån, som enten utstedere eller eiere. I stedet for å gjennomføre de grunnleggende oppgavene for befolkningen er de ufrivillig blitt ofre for det finansielle spillet hvor de er avhengige av hvor børsene skal gå, sier han til DN.

Han mener at krisepakkene er et onde, og at man i stedet skulle latt bankene gå ad undas.

– Den yrkesaktive befolkningen kan ikke, må ikke og skal ikke ta regningen for den eliten som har gjort feil, sier han.

– For oss er det ikke alvorlig. Men det begynner alltid et sted. Jeg ser ikke hvordan disse landene skal komme ut av det. Hellas, Spania og Italia har gitt fra seg makten over pengene. Tenk hvis vi hadde gitt fra oss sentralbanken vår hvor vi kan sitte og finstyre dette her. Det er helt forferdelig for et rikt land som Norge å komme inn i EU. Heldigvis, og jeg sier heldigvis, er vi ikke med i EU. Og heldigvis kommer vi aldri med der noen gang, sier investoren til Dagens Næringsliv.

Norge står foran en eldrebølge. Medlemskap i EU ville vært katastrofalt for dem som blir avhengige av tilbudene som velferdsstaten gir.


Velferd i fare
I kjølvannet av den økonomiske krisen, har EU gått i front for at de europeiske velferdsstatene bygges ned. Det er klart folk i Europa blir misfornøyde, når de ser at velferdsnivået raser nedover. På papiret har ikke EU hverken kompetanse eller myndighet til å presse slikt gjennom, men de gjør det likevel. For de av oss som mener at rettferdig fordeling av samfunnsgoder bør komme først, virker det som skjer svært skremmende.

Hvem sier ja til EU nå?
Fremdeles er det sterke krefter i Norge som jobber for medlemskap i EU. Næringslivet og NHO donerer betydelige summer til Europabevegelsen, og det er et klart flertall i NHO for at Norge bør blir medlemsland. Det er kanskje ikke rart at det er slik, spesielt når en ser hvordan EU er med på å minske arbeidernes rettigheter. Det nye vikarbyrådirektivet fra EU, gjør kampen for faste ansettelser vanskeligere. Målet for direktivet er å øke vikarbruk og innleie i arbeidslivet, og derfor vil direktivet blant annet forby restriksjoner i lov og avtaleverk. Det betyr at de grådigste profittjegere kan boltre seg med vikarer i mye større grad, og lønne dem mye lavere enn de fast ansatte. Heldigvis finnes det fremdeles mange bedrifter som foretrekker å behandle arbeiderne best mulig, men det er ikke den veien det går hvis EU får bestemme. Da vil vi få et A- og B-lag i arbeidslivet, og sosial dumping blir et trist og uunngåelig faktum.

Reklame

2 kommentar to “EU? Au au…”

 1. Skyggen Says:

  Denne artikkelen skal du ha skryt for. Datadirektivet og demokratisk underskudd er også gode grunner til å si nei til EU etter min mening. Norges befolkning utgjør omtrent 1 % av befolkningen i EU. Det gir lite innflytelse. Likevel vil mange tilhengere at Norge skal bli medlem for å påvirke.

  Man også undre på hvordan det hadde gått med Oljefondet med EU bak rattet. Norge er faktisk det landet på kloden som har klart å tøyle inflasjon best hvis man ser resultatet over mange år. Og da tar man hensyn til at vi har hatt skiftende regjeringer. På mange områder har vi stellt oss bedre enn EU gjør. Det er ikke bare oljeinntekter som gjør at vi har fått langt bedre levestandard enn noe annet EU-land. Da er det utopisk å tro at man kan overlate mye makt til EU og høste økonomiske fordeler.

  På lang sikt kan man også stille spørsmålstegn om norsk kultur fortsatt hadde blitt tatt hensyn til innenfor EU. Innenfor EU-administrasjonen skjer det så mye rart, at grunnlaget for tillit til dem ikke er fortjent.

 2. annakathrine Says:

  Takk!

  «På lang sikt kan man også stille spørsmålstegn om norsk kultur fortsatt hadde blitt tatt hensyn til innenfor EU. Innenfor EU-administrasjonen skjer det så mye rart, at grunnlaget for tillit til dem ikke er fortjent.»

  Veldig enig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: