Fikk juling av medelever, orker ikke gå på skole mer


Illustrasjonsfoto.

Lille ”Kristoffer” har de siste ukene blitt mobbet og banket opp av medelever på Vadmyra barneskole. Nå orker han ikke å gå der mer.

Hans mor, Linda, er forståelig nok svært rystet. Hun synes ikke skolen følger saken tilstrekkelig nok opp, og sitter igjen med en følelse av at de mener sønnen har lagt opp til å få juling selv.

Ble holdt
For to uker siden, kom han forbi to gutter på skolen som satt inne i friminuttet og spilte sjakk. Han minnet dem på at de ikke hadde lov til det, hvorpå den ene sjetteklassingen reiste seg opp og holdt Kristoffer fast i armene sine. Kristoffer fikk beskjed om å pelle seg vekk, ellers skulle han få bank. Ettersom han ble holdt hardt igjen, hadde han ikke anledning til å løpe bort, så for å komme seg fri, bet han sjetteklassingen i armen. Dette resulterte i at han ble sparket og slått i ansiktet, kjeven og i ribbeina. Lærerne kom til slutt til og fikk dem fra hverandre. Gutten i 6 klasse ble sendt på legevakten, mens Kristoffer ble værende igjen på skolen på læreren sitt kontor. Han hadde problemer med å fortelle hva som var skjedd pga smerter i kjeven.

Hevnaksjon
Mandag for en uke siden satt Kristoffer på en disse i skolegården, og ante fred og ingen fare. Plutselig kommer de to samme sjetteklassingene bort til han, velter han av dissen, og begynner og slå løs på ham i ansiktet. Guttene innrømmet i etterkant at dette var en hevnaksjon på grunn av forrige ukes hendelser. Etterpå gikk han hjem med blåmerker og skrubbsår i ansiktet, og har siden vært redd for å gå på skolen. Han gir klar beskjed om at han ikke vil ha noe styr, og at han er redd for å få enda mer juling.

Enstøing
Kristoffer blir av sin mor karakterisert som en enstøing som går mye for seg selv. Han har fra før fått hjelp fra BUP (Barne og Ungdomspsykiatrisk Poliklinikk) og PPT (Pedagogisk-Psykologisk Tjeneste) for å mestre hverdagene sine bedre. I denne konkrete saken har han imidlertid ikke fått så mye oppfølging:
– Skolen har sendt brev hjem til guttene som slo min sønn, men for å være sikker på at foreldrene blir informert, hadde jeg håpt at de ble kalt inn til samtale.
– Har skolen gjort mer for å ordne opp?
– På onsdag er det skoleavslutning. Min sønn skal få sitte inne i friminuttene for å slippe å bli slått igjen, svarer Linda. Hun virker oppgitt, og fortsetter:
– Jeg synes at skoler generelt har for lite fokus på mobbing, og at en i altfor stor grad er prisgitt om en har en engasjert klassestyrer eller ei.
– Har du fått andre tilbakemeldinger fra skolen?
– De mener at Kristoffer bare skulle gått forbi guttene som spilte sjakk, så hadde ikke noe av dette skjedd.

BA aksjonerte etter Løvås-saken
I kjølvannet av den stygge mobbesaken på Løvås skole, hvor en elev la ut sterke bilder av hendelsen på Facebook, aksjonerte Bergensavisen. Avisen kunngjorde på hele sin forside at de ville ha slutt på mobbing, og fikk med seg flere av byens mest profilerte ansikter. BA-journalisten Bjørn Ove Mørch Larsen, som skrev et åpent brev til offeret i mobbevideoen, gikk samtidig ut og klargjorde at hans arbeidsgiver ikke alene kunne fikse problemet:
– Vi som avis kan ikke rydde opp i mobbing. Men gjennom kampanjen vil vi markere at vi tar avstand fra alle typer mobbing og engasjere andre til å gjøre det samme.

Mobbemanifest
I 2002 skrev daværende statsminister Kjell Magne Bondevik under på det såkalte mobbemanifestet. De som undertegnet manifestet, skulle bidra til at mobbing i skolen ikke skjedde. Manifestet gav i seg selv ikke noe løfte om at det skulle være slutt på mobbingen innen to år, men visjonen om at det skulle bli slutt på dette stygge fenomenet, var i hvert fall soleklart.
Tre måneder senere fikk han støtte fra selveste kongen, som i sin nyttårstale viste til et brev fra en ni år gammel jente som lurte på om kongen forsto hva mobbing dreide seg om. 169 av landets 434 kommuner hadde vedtok lokale mål for å bekjempe mobbing, men dessverre kan en i ettertid ikke snakke om en voldsom vellykket kampanje. Dette til tross for at Jens Stoltenberg skrev under på et nytt mobbemanifest 12. februar 2009.

Barneombudet
På barneombudets nettsider kan man lese:
”Mobbing er for farlig til å bagatelliseres. Mobbing kan ødelegge liv og muligheten for en god utdanning. En god leder viser seg gjennom nulltoleranse og evnen til å vise dette i både ord og handling. Barneombudet jobber intenst for at informasjon rundt mobbing skal nå frem.”
Spørsmålet er om ikke skolevesenet i Norge burde pålegges å ha mobbing oppe som tema mye hyppigere enn det som er tilfellet i dag. En kan komme langt med mer åpenhet rundt problemet, da det sannsynligvis vil være flere som våger å søke hjelp. I tillegg kan en gjøre mobberne mer bevisst i forhold til sin egen adferd og det den påfører andre.

Hva en bør gjøre
På nettstedet http://www.ung.no, kan man lese hva man bør gjøre hvis man er utsatt for mobbing:
– Si ifra! Hvis det er noen som plager deg, så må du protestere og gjøre noe med det. Ellers blir det bare verre.
– Finn likesinnede venner. Andre ungdommer kan også være litt utenfor, og kan være en god støtte for deg, og du for han/henne. Hvis det ikke finnes noen i klassen din, kan det være noen i parallellklassen, ellers på skolen, eller på nettet.
– Snakk med noen som kan forstå. Det er godt å ha en voksen som kan lytte. Foreldre kan sjelden sette seg 100 % inn i hva som foregår, men de kan hjelpe deg. Hvis du ønsker å snakke med noen andre, kan eller en annen utenforstående voksen være en løsning.
– Sett en deadline. Hvis situasjonen er helt håpløs, og du har det virkelig fælt, kan det hjelpe og sette en deadline for hvor lenge du vil fortsette å være i klassen. Hvis situasjonen er tidsbegrenset, kan det være enklere å kjempe for å få det til å stoppe, eller holde ut, enn å skifte skole. Si til deg selv: kun året ut, og så skal jeg begynne på videregående eller skifte skole.
– Skift miljø. Skift skole. Det kan hjelpe, særlig hvis du kommer til et helt nytt sted hvor ingen kjenner deg eller har hørt om mobbingen.

Reklame

Én kommentar to “Fikk juling av medelever, orker ikke gå på skole mer”

  1. skyggen Says:

    Bra og viktig artikkel.

    Er det så lett å skifte skole? Har man fritt skolevalg alle steder? Hvis ikke er vel private skoler eneste alternativ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: