Malalai Joya burde få neste fredspris!


Malalai Joya lever i skjul i Kabul.

Hele fem ganger har hun overlevd mordforsøk. Hun lever i skjul i Kabul, må ofte skifte bosted, og er innhyllet i burka når hun går ut.

Damen det er snakk om, kalles for Afghanistans modigste kvinne. Hun heter Malalai Joya, har rukket å bli 31 år, og har allerede vært i Norge for å ta vår egen utenriksminister Jonas Gahr Støre i skole under en tv-sending på TV2.

Folkevalgt representant
Hun ble 25 år gammel valgt inn i landets nasjonalforsamling, men ble like etterpå kastet ut igjen. I 2003 holdt hun en legendarisk tale hvor hun skjelte ut diverse regjeringsmedlem i Afghanistan, og siden har hun levd i som forfulgt. Se talen nedenfor, og hvordan hun etterpå bannlyses.

Krig om olje
Et utall nordmenn har i det siste kastet rundt seg med floskler om hvorfor den norske hær sin tilstedeværelse i Afghanistan er nødvendig. Det er som om man har gått inn i landet på rent humanitært grunnlag. At USA invaderte Afghanistan fordi samarbeidet mellom UNOCAL (Union Oil Company of California) og Taliban brøt sammen i 1997, nevnes ikke i en bisetning. Rike menn på andre siden av kloden hadde planer om å bli rikere ved å bygge et trans-afghansk oljerør gjennom Afghanistan. Røret skulle sikre olje-uavhengighet fra Russland og store inntekter for oljeselskapene. For dem som hevder at dette er venstrevridd konspirasjonstøv, så anbefales det å kikke på klippet nedenfor fra en amerikansk nyhetssending. Det ser ut som om Iran står for tur ettersom de har minst like store naturressurser som Afghanistan.

Har rast nedover på listene
Sist men ikke minst ble det hevdet at Osama Bin Laden lå i skjul i en av landets fjellgrotter, så da var det fritt frem for å bombe landet i fillebiter. Og det gjorde man.
Konsekvensene ble fatale. Afghanistan var ikke et kjemperikt land før invasjonen i 2001, men da den var et faktum, raste de raskt nedover på listene. I 2009 lå landet på 181. plass av 182 mulige på Human Development Index. Hungersnøden er stor, infrastrukturen er nesten totalt fraværende, og et land uten vann, mat, skikkelige veier eller elektrisitet, har forståelig nok store problemer.

Forfatter Erling Gjelsvik er ikke fornøyd med invasjonen av Afghanistan.

Feministkrig
Men hvordan har det gått for kvinner i Afghanistan etter invasjonen? De har faktisk fått det verre. Derfor er det ikke rart at forfatter Erling Gjelsvik i innlegget “Bare noen Rævediltere” skriver:

Noe av det mest usmakelige ved det norske krigseventyret i Afghanistan har vært den orwellske nytalen engasjementet er blitt sminket med, kaklet ihop av broilere fra klekkeriet på Utøya og SVs frittgående hønsehjerner. Ingen kan ha unngått å ha fått med seg at Norge kjemper den første feministiske krigen i verdenshistorien, ene og alene fordi pikebarn skal få lov til å gå på skole. (Sitert fra Bergensavisen 03.07.10)

Afghanistan i total krise
Nå er det langt i fra bare frittgående høns i SV som presterer å si dette. Men det er kanskje mer forventet at det kommer fra høyrevridde parti, som er kjent for å følge USA i ett og alt. Hva sier så Joya om saken?
-Mitt folk kjemper mot tre fiender; krigsherrene, talibanerne og de utenlandske troppene. USA og Nato har i åtte år skamløst hevdet at de hjeper de afghanske folk og verdensfolk, gjennom sin såkalte krig mot terrorisme. Men det finnes ikke frihet i Afghanistan i dag. Landet har istedenfor blitt en friplass for terrorister og et sentrum for verdens narkotikahandel.

Joya forteller at antall syreangrep, voldtekter og selvmord har økt kraftig etter invasjonen av Afghanistan, og hun taler derfor for at okkupasjonen må ta slutt.

Synes Obama er uhederlig
Joya påstår at Obama er en enda større krigshisser enn Bush, og viser til at han har sendt inn mange flere tropper.
– Hadde Obama vært hederlig, ville han bedt om unnskyldning for Bush sin politikk. Da hadde han trukket tilbake soldatene sine fra Afghanistan, sluttet å støtte demokratiets fiender, og presset nabolandene til å stoppe sin støtte til krigsherrene og talibanerne. Da hadde han støttet de underjordiske, demokratiske aktivistene som finnes i Afghanistan.
– Vi vil ikke ha en militær okkupasjon, vi vil ha hjelp med utbygging av offentlig sektor innen skole og helse, og så vil vi ha hjelp til oppbygging av landet.
Joya legger til at 150 sivile ble drept av allierte i hennes egen hjemprovins Farah i fjor. De fleste som døde var kvinner og barn. I Kunduzprovinsen bombet tyske tropper ihjel 200 sivile.

USA støtter en korrupt president
Presidenten i Afghanistan sin bor, Ahmed Wall Karzai, driver med narkotikahandel i Kandahar, sør i landet. New York Times hadde i fjor en reportasje om dette, og avslørte samtidig at han ble lønnet av CIA. President Hamid Karzai har aldri aksjonert mot sin bror, og lar ham fortsette med sine ulovligheter. I følge Joya er Hamid korrupt tvers gjennom.
– President Karzai har ingen planer om å bekjempe Taliban eller krigsherrene! Tvertimot har disse blitt sterkere og sterkere under hans styre. Selv om enkelte har lært seg å gå med dress og slips, er de akkurat like fundamentalistiske og farlige i sin mentalitet.
Joya påpeker videre at situasjonen i Afghanistan bare blir verre så lenge Nato-landene aksepterer Hamid Karzais regjering og er millitært tilstede i Afghanistan.
– Det viktigste alternativet i Afghanistan er menn og kvinner med demokratisk innstilling, Vi har en organisasjon, mange av dem arbeider fortsatt som aktivister under jorden, og kan kjempe mot terrorisme og fundamentalisme, sier Malalai Joya.

Presidenten Karzai som ble fløyet inn fra USA, er i følge Joya ikke demokratiets mann.

Reklame

3 kommentar to “Malalai Joya burde få neste fredspris!”

 1. muslim Says:

  endlig en nordmann eller kvinne som forstår hva som skjer i afg. og hvorfor detv skjer. alt dette vet afg og muslimske land,derfor er det krig.
  alle som støtter denne krigen gir vel faen i kvinnene,de tenker kun penger. hvor var alle disse før 9-11. norge blr lurt,og synd stakkar norske soldater må dø. ingen vinner en krig!!!!!

 2. annakathrine Says:

  Du kan takke Malalai for at jeg forsto en del saker og ting. Jeg håper virkelig hun vinner fredsprisen. Det er til å få vond smak av hvis ikke, for hun representerer i sannhet det som Nobels fredspris skal verdsette.

  Helt enig, det finnes ingen vinnere i krig.

 3. Wali Bayat Says:

  Hurrra malalai joya! Lev lenge. Du har rett!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: