Norge har ingen grunn til å være stolt


Barn er også i flukt fra krig og nød. Her er det berømte bildet av Sharbat Gula, tatt i en pakistansk flyktningeleir i 1985. (Foto: National Geographic/Steve McCurry)

Det er ingen grunn til å være fornøyd med oss selv, selv om vi tar imot en del krigsflyktninger. Faktum er at de asylantene som kommer til Norge, får altfor dårlig oppfølging.

De stappes gjerne sammen i militærbrakker som ikke lenger er i bruk, og gjerne i grisgrendte strøk. En ser heller ikke på sammensetningen av flyktninger. Man putter gjerne befolkningsgrupper som hater hverandre inn i samme leir, og så forventer man at de bare skal være glad for at de har tak over hodet og får mat. Både norske psykiatere og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har rettet kritikk mot de norske mottakene.

Barnepsykolog Magne Raundalen har hjulpet mange barn med krigstraumer, men han er en mann alene, og favner ikke om alle som trenger hjelp. Hvorfor er det ikke flere som får oppfølging fra psykologer?

Som presiden i den norske UNiCEF-komiteen, har Magne Raundalen besøkt de fleste krigsherjede land og hjulpet barn som bærer på krigstraumer: -Det er ved å gå gjennom de vonde opplevelsene i detalj at samtaleterapi kan lindre og lege, sier han. (Foto: NRK)

Traumer
Mennesker som har opplevd krig og død på nært hold, får ofte sterke reaksjoner i ettertid. Det kalles for seinskader og posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Selv om man har kommet fra Kongo eller Sierra Leone med livet i behold, så er det ikke slik at sårene fra krigen er leget med en gang man setter føttene sine på norsk jord. Nå kropp og sjel er krenket, så trenger man oppfølging og omsorg.

Hva forårsaker posttraumatisk stressforstyrrelse?

Posttraumatisk stressforstyrrelse kan utløses etter alle hendelser som oppleves som livstruende, skremmende eller grufulle, uansett varighet. Plutselige hendelser, og mangel på kontroll over situasjonen, øker risikoen. Det er vist at personer som på forhånd har nervøse plager har tydelig økt risiko for å utvikle posttraumatisk stressforstyrrelse. Økt risiko er det også hvis man befinner seg i et fremmed og utrygt miljø, eller hvis man opplever et stort tap i tilknytning til situasjonen, for eksempel at nærstående personer omkommer. (Kilde: Norsk Helseinformatikk)

Barn som opplever krig på nært hold, bærer preg av det. De trenger mye mer oppfølging enn de gjør i Norge. Her to flyktningebarn i Baghdad.

Opprør på asylmottak i Norge
Når man så leser om opprør på asylmottak i Norge

3 kommentar to “Norge har ingen grunn til å være stolt”

 1. hey Says:

  Helvetes naive Norge…

  Har noen her lurt på hvordan andre land håndterer asylsøkere? Tror dere de får penger av staten i andre land?

  Da tar dere feil. Hvorfor skal vi Nordmenn bruke skattepenger på folk som ofte er kriminelle, psykotiske, og som her nå ødelegger og skaper en enda større regning for staten, dvs du og meg.

  Jeg er ikke rasist. Men jeg har bodd mange år i utlandet. Og som «innvandrer» i andre land så ser jeg hva som fungerer best. Det er å tvinge folk til å klare seg selv. I andre land så må folk jobbe, ellers blir det ikke mat, hus etc. I Norge er liksom ikke det så viktig. For i Norge kan man leve på naboens regning.

  Og dette går jo utover de som trenger pengene. Psykisk syke mennesker, og for ikke glemme Nordmenn som er i en situasjon med et legitimt behov for penger.

  Vi i Norge kan ikke redde verden. Vi bryr oss i alt. Og er ALT for naive for verden. Vi bor i en boble, og det er på tide å innse hvor kyniske disse menneskene er.

  Alle kriminelle innvandrere burde sendes ut!!
  Siste år døde 58 Nordmenn pga innvadrere.

 2. annakathrine Says:

  Har aldri hatt sansen for argumentasjon som setter svake grupper opp mot andre svake grupper.

 3. John Says:

  Du har selvfølgelig helt rett Hey.

  Det Hey prøver å si deg er at Norge produserer «svake» grupper gjennom unfallenhet og hvilke krav som IKKE stilles.

  Og økende «ghettoisering» med åpne øyne. Og hva er resultatet?

  SAMTLIGE 41 REGISTRERTE overfallsvoldtekter utført i Oslo siste 3 år er utført av invandrere, ref VG Nett.

  Arnested for krimminelle. Hørt om Skah Khalid, Mohyeldeen Mohammad, Arfan Bhatti, Ayman al-Zawahiri, Mulla Krekar, David Jakobsen og Mikael Davud?

  Ganger dette de som virkelig prøver å skape seg et liv? Nei selvfølgelig ikke. Min påstand er at norske myndigheter ved sin unfallenhet er i ferd med å skape en opinion i Norge som grenser til rassisme. Manglende integrering gjennom fraværende arbeidskollegaer med «norske» impulser og påvirkning fordi de kan sitte hjemme å heve trygd gangner hverken egenverdet eller motvirker ghettofisering og krimminalitet.

  Vi er på vei inn i en ny hverdag hvor Kardemommeby-lovene kanskje må revurderes (ser at Generaladvokaten vurdere å gjenninnføre krigslovene i kampen mot terror) for at vi skal ha et verktøy for å møte utlendinger som har et helt annet verdisyn enn etniske normenn både når det gjelder verdiskapning, kvinnesyn, kriminalitet osv.

  I Halden ble det åpnet et nytt fengsel i 2010 hvor 70% av de insatte hadde utenlandsk statborgerskap og de resterende 30% var «norske» men de snakket ikke norsk. De har bedre kår i fengsel i Norge enn der de kommer fra, med enecelle, flatskjerm, eget bad, utdanning, dagpenger og åpen soning innen fengselet. Og så opparbeider de seg trygderettigheter i tillegg?! Tror du det virker avskrekkende å komme til Norge å utføre krimminalitet?

  Eller er det så «farlig» å kalle en spade for en spade at vi ikke tør ta i de problemene invandring medfører?

  Jeg synes j¤vlig synd på den andelen invandere som virkelig prøver å skape seg et liv i tråd med norsk moral og norske lover. De er i ferd med å bli forhåndsdømt av opinionen. Uten ankemulighet.

  Og spar deg for klisjésvarene er du snill.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: