Nok en ubegripelig rettsavgjørelse


Det er ikke mindre enn en skam at tre menn nettopp ble frikjent for gruppevoldtekt i Oslo, blant annet en forfatter og en redaktør. Det kom tydelig frem fra bildene som de selv tok av overgrepet, at kvinnen sov:

«Oslo tingrett viser til fotografier tatt under den seksuelle omgangen og mener disse med klar sannsynlighet taler for at kvinnen ikke var i stand til å motsette seg den seksuelle omgangen og at hun heller ikke hadde gitt noe samtykke til det som ble gjennomført.»

Og selv om de fikk en økonomisk klaps på lanken og må betale erstatning, slipper de tid bak murene. Det er ikke til å begripe.

Skjermbilde 2017-05-13 kl. 10.28.18

 

Billedtekst: Dagbladet hadde i 2007 en reportasjeserie om voldtekt.

 

Det har blitt presentert en rekke saker i media de siste årene som skriker om behov for reform. Kommer vold og voldtekt til å være tema under debattsendingene når det er valgkampinnspurt, eller har landets debattredaksjoner tenkt å fortsette å være like sløve som de alltid har vært? Hva er det som gjør at det er så lett å gi plass til steiner som ruller ned på farlige vegstrekninger, men ikke til forbrytelser som det er større sjanse for langt flere å bli utsatt for? Det er flott at vegstrekninger sikres og sparer menneskeliv, men ville det ikke vært flott om vi som samfunn klarte å hjelpe flere og bedre når det kommer til voldtekter og overgrep?

Fjernsynskanalene til NRK og TV2 må ta opp tema som er vanskelig å snakke om i beste sendetid, og ikke overlate det til modige jenter som Andrea Voldum og June Holm å rydde opp. Selv om de har klart mye, kan de ikke klare alt aleine. Ordningen med lekdommere er aleine et signal om tyngre system også må ta ansvar. Men statsmaktene svikter, og da er det de mektigste mediakanalene som må stille dem til ansvar. I beste sendetid.

Det er ikke noe krav til lekdommerens faglige bakgrunn. Dette fordi en tiltalt skal «dømmes av sine likemenn». Når det samtidig slik at det nettopp i forhold til vold og voldtekt regjerer en del horrible holdninger i det norske folk. Hvordan kan man da innbille seg at det er et fint prinsipp å bli dømt av sine likemenn? Altfor mange har det jo likevel så travelt med å legge skylden på den utsatte på grunn av såkalt manglende offerprevensjon (gikk du lettkledd, hadde du drukket, var du med på nachspiel, da er du en tøs som må forvente å bli voldtatt).

Stortinget må snarest mulig vedta en ny juryordning i voldtektssaker. La fagdommere få dømme, og hold dørene stengt for kunnskapløse, fordomsfulle og urettferdige lekdommere.

De lekdommere som har god fornuft intakt, må ikke føle seg truffet. Men beklager. De lekdommerne som holder på som disse i Oslo og i Hemsedalsaken, ødelegger for dere alle.

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: