Ikke nyttige idioter for de som hater barnevernet


BA fortalte 31. mai at utbrytere fra byrådspartiene sammen med politikere fra SV, H, FrP, R, MDG og A fikk gjennom at det skal bli gransking av barnevernet i Bergen. Siden har Marita Moltu (KrF) og hennes støttespillere fått ufortjent mye pepper.

 
Blant annet har hovedtillitsvalgt Renate Remes Øen (FO/Bergen kommune) gjort det klart i BT 15. juni at granskingen ikke gagner barna. Hun opplever at politikere som skulle støttet ansatte i barnevernet, nå er blitt en del av Facebook-kampanjen mot dem, og skriver blant annet:

«En må ikke være forsker for å forstå at granskning av fem enkeltsaker ikke vil øke kunnskap og kvalitet i barnevernet.»

For det første handlet aldri forslaget som er vedtatt i bystyret om en granskning. Det korrekte ordet er gjennomgang. Bystyret i Bergen skal iverksette en ekstern gjennomgang av minst fem enkeltsaker i Bergen.

Skjermbilde 2017-07-13 kl. 20.10.32

Det er tenkt at Byombudet plukker ut de sakene som kommisjonen skal se på. (Skjermdump fra Bergen kommune sin nettside.)

Slår man opp i ordbøker, vil man finne at ordet granske blir definert som å undersøke nøye eller å etterforske. De samme ordbøkene forteller at gjennomgang betyr å gå gjennom noe. Ikke granske, men gå gjennom.

For folk som gjennomgår, er ofte ønsket om å finne bedre eller klokere løsninger overstyrende. Ikke å avsløre hvor likene er begravd eller være nyttige idioter for de mest ekstreme kritikerne som ikke en gang vil vedkjenne seg at vi trenger et barnevern.

Som mangeårig aktivist for å styrke barnas rettigheter, ønsker undertegnede derfor dette tiltaket velkommen. Fylkesmannen gjør allerede en samvittighetsfull jobb når det kommer til kontrollering av barnevernet, men det må være lov til å tenke nytt? Selv om barnevernsansatte har blitt svært flinke til å reflektere over egen praksis, er det jo ikke slik at også andre kan reflektere over de viktige oppgavene som barnevernet har? Det blir nesten som å si at det er bare røykere som skal få mene noe om røykeloven.

Kommisjonen som skal gå gjennom minst fem saker som har havarert, vil garantert finne at det ikke bare er hos barnevernet problemene ligger. Barnehager, skoler, familie, venner og fritid alle med på å bestemme hvordan livsløpet til enkeltindividet blir. Nå har en gruppe modige politikere sagt seg villige til å prøve å se grundigere på disse faktorene, uten å bryte taushetsplikt og uten å lage gapestokk. Den type integritet skaper håp, og særlig for dem som trenger det mest.

Anna Kathrine Eltvik

Samfunnsdebattant og aktivist

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: