Norge fremdeles på overdosetoppen


Lørdag 31. august var det verdens overdosedag. For meg og mange andre som har mistet kjære på grunn av rus, er det naturlig å føle både sorg, sinne, savn og frustrasjon. Med tanke på at Norge fremdeles ligger på overdosetoppen, kommer den siste følelsen lett.

Skjermbilde 2019-09-03 kl. 13.42.47

Deltakere på årets Røst-konferanse reiste seg og klappet da årets Røst-bok ble presentert. Her er inspirator og overlever Morten Sommerbakk avbildet.

I Nettavisen kunne man 28. august lese at bare Sverige og Estland er foran Norge på listen over europeiske land med flest narkotikarelaterte dødsfall. Gjennomsnittet i Europa er 23 dødsfall per million innbygger. I Norge er det 75. I Portugal hvor narkotikabruk ble avkriminalisert i 2001 (salg og besittelse av større mengder er fremdeles ulovlig), døde det fire stykker.

Det er på høy tid å følge i Portugal sine fotspor og ikke bare høre om bred politisk enighet i festtaler. Straff står i veien for oppfølging av rusbrukere, både unge og eldre. Det å være avhengig av et rusmiddel er en sykdom, men hvilken annen gruppe som trenger hjelp fra helsesektoren behandles med så liten grad av respekt?

Svært mange av de som bruker rusmidler på helsefarlig vis, har opplevd vonde ting i oppveksten som de ikke har fått bearbeidet. De har en såkalt ROP-lidelse (rus og psykiatri), og bør få behandling på begge kanter samtidig. På makronivå finnes det enheter for rus og psykiatri i mange kommuner, men hva hjelper det om for få fastleger på mikronivå følger godt nok opp? For å sitere ordfører Marte Mjøs Persen på årets Røst-konferanse 30. august for brukere og pårørende:

«Rusbrukere må få gå til fastlegen og bli behandlet som hele mennesker.»

Det er å håpe at hennes anmodning blir hørt.

 

Anna Kathrine Eltvik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: