Det viktige kommunevalget


Neste år er det kommunevalg, og folk skal gå til urnene og stemme på de politikerne som de tror vil gjøre best jobb. Ut i fra prognoser, er det Erna og Siv som ligger best an. Men vet folk flest hva det vil bety for dem selv hvis man stemmer inn Høyre- og FrP-flertall i enda flere kommuner enn i dag?

I VG i dag kan man lese at Høyre og FrP vil ha kortere sommerferier. Utdanningspolitisk talskvinne i Høyre, Elisabeth Aspaker, synes det er på sin plass å innføre flere skoledager og flere skoletimer. Og selvsagt synes hun det.

EU-direktiv
Det er vel best å gjøre podene klare for omstillinger, for nye EU-direktiv vil gi både lengre arbeidsdager og svekkede rettigheter for arbeidstakere. Og er det noe som er klart, så er det at Høyre og FrP vil styrke samarbeidet med EU. Hva betyr dette i praksis for den gjengse norske mann eller kvinne? Det betyr en rekke ting:

 • Norske bedrifter kan bruke utenlandske, billige vikarer lenger enn før.
 • Sosial dumping.
 • Den norske arbeidsmiljølov blir svekket, og dermed også arbeidstakeres rettigheter.

I så henseende er det altså klokt å venne den oppvoksende slekt til mer hardt arbeid, og mindre ferie.

100 år med allmenn stemmerett for kvinner
I 1910 fikk kvinner allmenn stemmerett. Stemmerett er et fenomen som i prinsippet er knyttet til demokratiske styreformer og demokratiske forestillinger. Tanken er at de som berøres av avgjørelser, også bør ha rett til å være med på å influere disse. Derfor var det en stor seier for kvinnekampen at en fikk denne rettigheten. Det virker i den sammenheng snodig at Aspaker får støtte fra Loveleen Rihel Brenna, leder i Foreldreutvalget for grunnskolen. Hun poengterer at mange foreldre er frusterte, og viser til at mange barn må klare seg uten tilsyn de siste ukene før skolestart. Hvorfor tenker man da at kortere skoleferier er veien å gå? Hvorfor ser man ikke heller på hvorfor det er så stor forskjell på hvordan norske barn har det i sine sommerferier? Hvis man er klar over hvor viktig ens rettigheter som kvinne er, så burde man vel nettopp forstå hvorfor barnas rettigheter også er det.

- Fattigdom er man­glende mulighet til å delta i samfunnet på lik linje med andre, sier Tone Fløtten, Fafo-forsker.

Barnefattigdom
Barna har også rettigheter, men i stil med arbeidstakeres rettigheter, ser det ut som om også barnas rettigheter er på tilbakemarsj. Ihvertfall har barnefattigdommen i Norge økt med 100 % de siste ti årene. Det fører til mange ting, blant annet at de fattigste ikke får være med på hverken ferier eller andre aktiviteter som koster litt penger. Man kan bare spekulere i årsakene, men det er nærliggende å anta at følgende faktorer har spilt en rolle:

 • Dårligere velferdspolitikk
 • Mindre satsing på stats-/kommunefinansierte tiltak for ungdom
 • New Public Managment-styre av skoleetaten

I Bergen kommune har vi de siste årene hatt blått kommunestyre. Det har ikke kommet hverken de eldre, barna eller vanlige folk mest til gode, tvertimot har man her prioritert lette i eiendomsskatt. Det jubler de mest priviligerte for, mange av dem allerede nullskatteytere. For oss andre som pliktoppfyllende betaler vår skatt, så lurer vi på hvordan det skal ende. Må vi til slutt ta en kronerulling for de stakkars kaksene som ikke har råd til å være med på å betale for skoler, infrastruktur eller velferdstilbud?

La barn være barn. Hvis noen går uten tilsyn noen uker før skolestart, bør man heller se på hvorfor deres rettigheter ikke blir fulgt opp.

Reklame

2 kommentar to “Det viktige kommunevalget”

 1. Roar Says:

  «Ihvertfall har barnefattigdommen i Norge økt med 100 % de siste ti årene.»

  Sier litt om regjeringen vi har nå. Folk har ikke forstått at velferd i dems øyne er at alle skal ha det like dårlig. Med rød-grønn regjering i 12 år til så er det nok 10000% mer med fattigdom, men ingen synes det er rart for alle har det like jævlig..

 2. annakathrine Says:

  Det har da ikke bare vært rødgrønn regjering de siste ti årene. Og det hadde slettens ikke blitt avsatt mer penger til offentlig velferd gjennom blå politikere, det er noe alle vet. Der prioriterer man skattelette og kutt på offentlige utgifter.

  Norge har blitt en nasjon av egoistiske sutrekopper. Dette vet politikere som er på stemmejakt, og fremfor å tale saker som er etisk riktig, så lover man heller mer til dem som allerede har mye. Der er problemet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: