Hent soldatene hjem!


Foto: Forsvaret/Scanpix

Det er tragisk at fire norske soldater måtte bøte med livet i Afghanistan i går. Prisen for Norges okkupasjons- og angrepskrig har vært høy lenge, og det er et tungt ansvar som hviler på skuldrene til de politikerne som har stemt for norsk deltaking.

Hvorfor man egentlig gikk inn i Afghanistan
Man bør ikke glemme at USA invaderte Afghanistan fordi samarbeidet mellom UNOCAL og Taliban brøt sammen i 1997. Rike menn på andre siden av kloden hadde planer om å bli rikere ved å bygge et trans-afghansk oljerør gjennom Afghanistan. Røret skulle sikre olje-uavhengighet fra Russland og store inntekter for oljeselskapene.

Leif Kjemperud
Det gjorde inntrykk da krigsveteranen Leif Kjemperud (88) ikke ville ha krigsmedalje. Han var med i Osvaldgruppen, og først 65 år etter at andre verdenskrig var slutt, så den norske regjering at det var på sin plass å tilby ham Krigskorset. Han begrunnet avslaget med at han ikke var enig med krigen som føres i Afghanistan i dag.
-Norge er en okkupant i krigen i Afghanistan. Den kan kan ikke sammelignes med mostandskampen hvor vi kjempet mot tyskerne, sa Leif Kjemperud til NRK.

Osvaldgruppen
Osvald-sabotørene mistet 35 medlemmer i krigen, en større andel enn noen annen motstandsgruppe. Flere av medlemmene i denne gruppen, var kommunister. Det førte til at de raskt ble skjøvet ut i kulden da andre verdenskrig var over, dette til tross for at Milorg hadde hatt stor nytte av dem i forskjellige aksjoner.

Nordmenn vil ha soldatene hjem
En meningsmåling fra i vinter, viser at et flertall av nordmenn ønsker soldatene hjem. Når selv Obama ønsker å trekke sine styrker ut, så sier det vel sitt. Nesten den eneste som taler varmt for deltaking, er Siv Jensen. FrP-lederen mener at Norge må sende flere soldater, siden det norske samfunnet nyter godt av den økte sikkerheten som den amerikanske krigføringen angivelig gir.

Hva hun slutter sin konklusjon på, er uvisst. Hvis man ser bort fra ren propaganda fra Pentagon, er det lite som tilsier at krigen i Afghanistan har vært vellykket på noen som helst måte.

32 kommentar to “Hent soldatene hjem!”

 1. Isaf vet Says:

  jeg vil GJERNE se den meningsmålingen din som mener at flertallet nordmenn ønsker soldatene hjem. dette er nemlig ikke tilfelle. Hvis krigen i afghanistan ikke har vært noe vellykket til nå, tror du de kommet til å ha noe som helst framgang i det landet hvis vesten trekker ut?

  tror du det?

 2. annakathrine Says:

  Her er peker:

  http://www.bt.no/nyheter/utenriks/Vil-ha-soldatene-hjem-976524.html

  Ergo tok du feil. Og her er peker til Røde Kors som sier at afghanere har det verre i dag enn før:

  http://www.reddbarna.no/default.asp?V_ITEM_ID=25355

 3. Isaf vet Says:

  Jeg har vært der nede lenge å sett med mine egne øyner, jeg har sett hvordan situasjon er for afghanske borgere og tjeneste menn.

  en ting skal være klinkende klart. trekker samtlige isaf styrker ut, kommer den afghanske mann og kvinne til å få det veldig vondt i lang tid framover.

  det er LETT å sitte her hjemme i norge, og vise til masse linker som sier det, det og det. men jeg skal love deg, når man drar ned dit å ser, blir det fort noe veldig annet.

 4. ikke-jøde Says:

  Norsk krigsføring i Afghanistan er kriminell og er ikke noe annet en organisert massemord.
  La faen som støtter norske drap på afghanske kvinner og barn, verve seg selv som leiemorder sammen med idiotisk-smilende høyre-hunn&Co.

  La dem komme tilbake i zink-kister og bli hedret med parade.
  Jo flere jo bedre.
  Amen.

  • annakathrine Says:

   Vi gikk ikke inn i Afghanistan som noe annet en Bush sine lakeier, og prisen har vært høy…

  • viewpointofview Says:

   Norsk (Dvs. ISAF-styrkene sin) krigføring i Afghanistan foregår med FN mandat. Den er absolutt ikke kriminell.

   Ditt valg av nick tyder på at du har en litt spesiell agenda som sammen med det du skriver tyder på at du står for skremmende verdier.

 5. viewpointofview Says:

  Det siste vi skal gjøre nå, er å ignorere det disse, og de de andre tapre soldatene i Afghanistan har gjort, og gjør for å skape en bedre verden for oss alle.

  Ikke la dem ofre livene sine forgjeves!

 6. Kjakan Says:

  I Afganistan styrer krigsherrene, og slik har det vært i lang tid. Uten støtte fra krigsherrene er det lite eller ingenting man får gjort verken fra eller til. Krigsherrene gjør som de vil, de har makt og midler.

  Taliban har også makt og midler, og hvis Taliban greier å alliere seg med krigsherrene så blir det svært vanskelig for NATO å gjøre noe som helst i Afghanistan. Dette ser ut til å skje flere steder nå.

  Hvis NATO trekker seg ut får krigsherrer og Taliban herredømme over landet, og vi kan jo alle tenke oss hva det har å si for den sivile afghaner, «produksjon» av terrorister, produksjon av narkotika osv.

  Taliban sin vilje og evne til å lage faenskap er så absolutt til stede, og de er like fanatiskt muslimske nå som kristne var fanatiske på kolonitiden. De kristne den gangen vil jeg påstå ikke står noe tilbake for ekstreme muslimer i dag.

  Når man stiller seg spørsmålet om at det er riktig at vi er der, så er det ikke noe enkelt svar slik jeg ser det. Mange ser på NATO som kristne korsfarere, og det med full rett også. Det finnes enkelte elementer som understøtter dette, se blant annet på amrikansk våpenoptikk som inskripsjoner av bibelvers. Dette provoserer muslimer, meg, og sikkert mange andre også, og vil ikke bidra til å stabilisere landet. Dette avler bare nye terrorister.

  Hvis hensikten i å være i afghanistan er å hjelpe den sivile afghaner fra ett undertrykkende regime og hensynsløse krigsherrer og Taliban, ja da er jeg for at vi har soldater der nede. Jeg skulle ønske andre kunne gjort det samme for meg hvis vi var i samme situasjon. Hvis intensjonen derimot er å sikre seg kontroll over muslimske fanatister er jeg totalt i mot. Jeg mener det virker mot sin hensikt å være i afghanistan med slike hensikter. Hvis man er så redd for sitt eget liv at man teppebomber fra lang avstand, ref amrikanerne, så mister man fort støtte i sivilbefolkningen etterhvert som det drepes sivile. Man må være ærlig om sine hensikter og være forberedt på å gjøre alt for å hjelpe sivile afghanere om det så være at man selv må bøte med sitt eget liv. I det øyeblikket vi mister tiltro og støtte i sivilbefolkningen er vi «ferdige».

  Jeg tror at feks de norske og amerikanske hensiktene for å stå i Afghanistan er helt sammenfallende. Hadde alle soldater i Afghanistan opptrådd som de norske tror jeg vi hadde vært mye nærmere en løsning på fred enn vi er nå. Det er alt for mange triggerhappy amerikanere med suspekte intensjoner som går løs der nede, og når de i tillegg prøver så godt de kan å dekke over sin egen uvørenhet og ikke følger opp og straffer drap på sivile som kunne vært unngått, ja da mister de støtte. Det er bare å sette seg inn i situasjonen til Afghanerne det så skjønner man det.

  Saken er at når man først har gått inn i Afghanistan slik vi nå har gjort, kan vi ikke bare trekke oss ut uten videre. Vi må gjenvinne tilliten, vise at vi har ærlige hensikter (hvis vi har det), og gjøre en reel innsats for å få landet på benene igjen. Vi kan ikke bare sy puter under armene på Afghanerne heller. Vi må kreve at den jevne afghaner også tar i ett tak.
  «hvis du gir en mann tomater vil du lære han å spise til han blir mett, hvis du lærer en mann til å dyrke tomater vil han greie seg selv.» – eller noe sånt.

  Utrolig trist med de fire som døde i går. Jeg kjenner to av de som har omkommet i Afghanistan til nå, og det er fryktelig tungt. Likevel er jeg mer bestemt enn noengang på at vi må bli til vi har løst oppgaven. For å løse oppgaven må ledelsen tenke nytt, hvis ikke kan Afghanistan bli et langt og vondt kapittel.

  • annakathrine Says:

   Mye visdom i innlegget ditt kjakan. Det tas selvsagt til etterretning, så takk for godt innspill. Likevel er jeg redd for at vi er uenig når det kommer til norsk deltakelse. Ser poengene dine, men da vi gikk inn i Afghanistan, så var det som Bush sine lakeier. Ikke fordi vi først og fremst hadde positive visjoner for afghanere. Godt mulig at mange av de norske soldatene vervet seg i god vilje, men som du poengterer selv, så har det skjedd mye urett ovenfor det afghanske folk. Sivilibefolkningen må lide mens andre har det travelt med å krige. Det er trist.

 7. Kjetil Says:

  Okei, si at alle land umiddelbart trekker seg ut av Afghanistan sånn at våre menn og kvinner ikke lengre står i fare. Hvor står afghanske innbyggere da??

  Jo, de står igjen med et land som like gjerne kunne vært fra steinalderen. Så vil sikkert noen si at det vestlige samfunn har sørget for dette ved å bombe landet sønder og sammen. Hva med Taliban og andre fraksjoner i området som til daglig ikke bare bomber og dreper veslige soldater, men sine egne borgere, barn, kvinner og menn. Jenter og kvinner blir drept og skjendet på det grusomste fordi de ønsker å gå på skole.

  Det er Taliban og lokale høvdinger en utarmet og krigstrett befolkning må forholde seg til hvis vesten nå trekker seg ut. Hvis vi gjør dette nå, er det ikke bare et svik mot befolkningen i Afghanistan, det er et svik mot verdenssamfunnet vi er en del av.

  Ja, jeg kunne godt tenke meg at våre soldater, politifolk og frivillige ikke måtte være der nede, og den dagen vi kan trekke oss ut, vil være en god dag. Men den dagen kommer ikke på en stund, desverre. Ja, det er mulig at vi gikk inn som lakeier for Busch, men trekker vi oss ut nå, så etterlater vi et land og dets befolkning som har et fortvilet behov for stabilitet, trygghet og fred. Det kan ikke Taliban gi. Resultatet av at vesten trekker seg ut nå, vil etter all sannsynlighet føre til en ødeleggende borgerkrig.

  Det kan ikke verdenssamfunnet leve med.

  • annakathrine Says:

   Jeg ønsker på ingen måte at sivilbefolkningen skal sitte tilbake med skjegget i postkassen, men det finnes andre måter å «hjelpe» et land på enn å okkupere det.

 8. Bjørn Says:

  Hent soldatene hjem ??

  DETTE ER DA VEL IKKE NOEN BARNESOLDATER?
  DE ER MYNDIGE OG KAN REISE HJEM AKKURAT NÅR DE ØNSKER DET.

  HELT KÅRNI AV DEG, ANNA KATHRINE Å SKRIVE NOE SÅNT TEIT.
  AT LIKSOM POLITIKERNE SKAL BESTEMME OVER DEM.

  KANSKJE DU ER EI SLIK KJÆRRING SOM HAR EN SJEF TIL Å BESTEMME OVER DEG.

  DISSE SOLDATENE VAR DET IKKE NOE SYND PÅ.
  DE VALGTE Å SMØRE SEG I SAMMEN MED TERRORISTER, OG DA MÅ MAN OGSÅ REGNE MED DØD OG FORDERVELSE

  • annakathrine Says:

   Det var en politisk beslutning å sende norske soldater fra den norske hær dit. Det må en politisk beslutning til for å trekke den norske hær ut igjen også.

 9. Rex Says:

  En ting er sikkert, trekker vi oss ut nå så har livet til de falne vært totalt forgjeves. Her må vi stå fast og ikke la oss skremme. Flere soldater til Afghanistan er det som trengs.

 10. Ola Nordmann Says:

  Jeg er så uendelig glad for at folk som deg annakathrine ikke sitter høy oppe å styrer. jeg leser hva du skriver og finner det håreisende, du har ingen ide på hva som skjer der nede. du har absolutt ingen ANELSE på hva som funker der nede og ikke.
  det er enkelt å sitte her hjemme i norge som en uviten ungdom å si» buhu, krig er fælt, trekk dem hjem» eller » krig løser ingen ting, stopp volden».

  du sier; «et finnes andre måter å “hjelpe” et land på enn å okkupere det» vel…det funker iallefall ikke å dele ut vannflasker, aviser og ballonger der nede heller! hva skal vi gjøre istedefor da? sende hjelpeorganisasjoner? rødekors?

  det hjelper heller ikke, fordi dem kommer ikke til de områdene der den santitærestituasjonen er kritisk. og hvorfor gjør de ikke det kan vi spørre oss selv? Taliban.
  hjelpeorganisasjonene går ikke inn i et taliban kontroller område, fordi det er for usikkert. det er nøyaktig der sikkerhetsstyrkene trengs.

  du referere også afghanistan som om det er okkupert. visste du ikke at isaf er der etter forespørsel fra den GIRoA? (Government of the Islamic Republic of Afghanistan)
  Isaf er delvis ledet og under kontroll av GIRoA.

  jeg sier akkurat som Rex; trekker vi oss ut nå så har livet til de falne vært totalt forgjeves, absolutt alt har vært til ingen nytte.

  skam deg annakathrine, som norsk statsborger burde du stille deg bak ryggen til de norske soldatene og backe dem opp, støtte dem fullt ut.
  og ikke kom med denne dritten her, noe som du og (beklagelig vis) et viss fåtall andre her i norge nettopp gjør.

  beklager enkle skrivefeil etc, jeg driter i dem

  • annakathrine Says:

   Skam deg selv Ola Nordmann som fremstiller det slik at jeg ikke bryr meg! En av soldatene var fetteren til nestleder i SV, Solhjell. Min onkel har selv vært sanitetssjef for FN (Vidar Lehmann). Du skriver med hjertet, tydeligvis ikke med hjernen, og hadde jeg ikke visst det, så hadde du faktisk klart å provosere meg skikkelig!

   Sannheten er den første som forsvinner i krig. Du burde sette deg mer inn i saker og ting før du kommer med uttalelser som dette! Denne krigen hjelper verken de afghanske sivile eller norsk millitære. Afghanerne må selv få definere sin framtid og utvikle sitt eget demokrati. Nederland har allerede trukket seg ut, Norge burde gjøre det også! Om du trives med å være lakei for Bush (det var slik det begynte), så får det være ditt problem. FN anerkjente ikke noen ting som helst da USA gikk inn i landet. Norge er i Afghanistan fordi USA ba oss om det og fikk FN til å godkjenne en allerede gjennomført okkupasjon av landet i 2001. Hold deg til fakta!

 11. abrebloggen Says:

  Jeg syns det er patetisk å høre små jenter kommentere krigen i afghanistan. Burde ikke du tenke på hvilken make up du skal bruke pengene dine på? Du har ikke en anenlse om krig og hvordan det fungerer. Du burde flyttet til Iran eller Pakistan. Uvitne jenteunger som deg fortjener ikke bedre. Da hadde du innsett hvordan kvinner har det verden over, og du kan takke for at du bor i Norge. Er egentlig ganske lei dine kommentarer om hva ditt blåtte øye ser. For å være helt ærlig, ingen bryr seg om blonde jenter og hva de sier. Vennligst begynn å skriv om make up og klær. Det er mer din kategori..

 12. Margrethe Lund Says:

  Hvorfor kan ikke da Stoltenberg og Støre sende sine sønner til Afghanistan?

  For dumt – vi lar andre barn /sønner bli ofret – og de er kun talerør og vil ikke la sine barn dø…

  FÅ VÅRE FOLK HJEM!!!

 13. potetrepublikken.norge Says:

  veldig bra blogg anna. typisk nordmenn de viser ikke respekt for kvinner. lær dere respekt folkens. til dere rasister ,dra til afg og krig mot muslimer istenfor skrive dritt til anna. pell dere ut fra norge NÅ!
  jeg støtter ikke usa eller norge i denne såkalte krig mot terror. her er usa,som er terroristen og nordmeenn. afg har ingen tillit til utenlandske soldatene. de driver bomber jenteskoler dreper usyldige i afg.
  de skylder på taliban,uansett hva som skjer er det taliban. fakta er olje,gass. usa vil ha kontroll over hele asia. kontroll over oljen =kontroll over asia. nå har de baser overalt,snart vil de angripe iran. og norge støtter usa!? usa som ga faen i hva fn sa om krigen i irak. de bare gikk til krig,og bombet hele irak uten grunn.
  til dere som trur usa og norge er i afg for å hjelpe afganske folk,og er imot taliban,som kutter huet og hogger armer. hva med saudi-arabia?
  hvorfor kysser obama og bush sheikene? hvorfor er de ikke i krig med saudia? hvorfor hjelper ikke norge kvinnene der? hva med somalia?? nord korea? hva med pakistan? hvor var norge og usa før 9-11? hvorfor hjalp ikke noen folket da? folken taliban er folkevalge i afg,og har aldri truet usa eller norge før 9-11. norske soldater blir drept pga usa…ikke taliban.. SÅ JEG STØTTER IKKE FOLK SOM MYRDER ANDRE MENNSKER. INGEN TRØTTE FRA MEG TIL SODATENE I AFG. TREKK DERE UT ELLER BYGG STØRRE GRAVPLASSER!!!

 14. Skyggen Says:

  Sett at NATO trekker seg ut av Afganistan nå. Hvordan mener du at NATO-landene da skal møte trusselen fra AlQaida?

 15. frog Says:

  ja, hva skjer da?
  skal vi (vesten) la Taliban få herje fritt i Afghanistan? Annakathrine, du som jobber så hardt for å få isaf ut…hva ialledager skal afghanistan gjøre da?
  har du et svar på det?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: